Frequently Asked Questions

General questions about VT

 • Mi az a VT? - Virtuális Tuning. Autók (motorok, kamionok, buszok vagy más járművek) fényképének módosítása képszerkesztő programmal.
 • Mi az a hvtm? - A Hammer Virtális Tuningműhelye kifejezés rövidítése. Hammer 2001 januárjában személyes honlapként indította útjára az oldalt. 2003 áprilisa óta a Totalcar önálló virtuáltuning rovataként működik.
 • Mi az a "cicásítás"? - Általánosan: optikai tuning. Konkrétan: ízléstelen, vagy túlzásba vitt optikai tuning. Az elnevezés a Totalcar fórum "Cicás napvédők, Uv fény........." topikjának címéből származik.

I want to make a virtual tuning

 • Honnan tanulhatok meg VT-zni? - Leginkább magadtól, de tőlünk is elleshetsz ezt-azt. Keresd tunerjeinket a fórumon - egyéb » tippek & trükkök & kérdések - vagy MSN-en, szívesen segítünk! De körülnézhetsz a szomszédok között is, ott is vannak tutorialos oldalak (pl. digimods). Feltétlenül nézz be a műhelybe, ott is hasznos leckéket találhatsz!
 • Milyen programokkal lehet VT-t készíteni? - Bármilyen képszerkesztő megfelel, - akár a Paint vagy a Photo Editor is, - de érdemes olyat választani, amelynek sokféle eszköze van, és képes a rétegeket kezelni. Ilyen például az Adobe Photoshop sok pénzért vagy a GIMP ingyen.
 • Hogy működik a GIMP? - Van egy remek kis kézikönyv az 1-es verzióhoz. Ez nyomtatott formában is megjelent.

Downloads

 • Honnan tölthető le a GIMP? - A windowsos verzió például innen. Itt a GIMP futtatásához szükséges GTK is megtalálható, először ezt kell telepíteni.
 • Alapképet honnan és milyet? - Alapképet rengeteg helyről lehet szerezni, nagy segítség a Google, de nézz körül a szomszéd rovatban, vagy az egyéb » szomszéd topikban is. Sokan használják a HYTS galériáját, vagy a NetCarShow oldalt is. Érdemes minél nagyobb és minél élesebb alapképet keresni, mivel azokon könnyebben és szebben lehet dolgozni, illetve nagyon jó, ha olyan képet tuningolsz/alakítasz át, amelybol nincs túlságosan sok a hvtm-en! Régi kihívások alapképeit csak akkor alakítsd át, ha a mezőnyben látott legjobb VT-knél jobbat, érdekesebbet tudsz alkotni belőlük.
 • Alkatrészt hol találok? - A kiegészítőket fel kell kutatni. A keresők (pl. a Google is) sokat segíthetnek a felni, lökhárítók, spoilerek, IC-k megtalálásában. Érdemes a hangsúlyt a minőségre és a méretre helyezni, és nagyon fontos hogy a kiválasztott alkatrész ugyanolyan, de legalább nagyon hasonló szögben legyen fényképezve, mint az alapkép. Ezeket az alkatrészeket a legcélszerubb valódi tuningautókról leszedni. Más VT-kről alkatrészt ahsználni TILOS!

Images for hvtm

 • Tuner szeretnék lenni! - Az első lépés, hogy végigolvasod ezt a FAQ rovatot. Még egyszer. És még egyszer. Ha minden világos regisztráld magad a fórumra a leendő tunerneveddel. Ne felejts el másnap írni egy hozzászólás is, lehetőleg a egyéb » bemutatkozás topikba, hogy aktiválódjon a regisztrációd. Részletek a Fórum kérdéskörben.
 • Hogyan kerülhetnek fel a képeim a hvtm-re? - Küldd el őket e-mailben a hvtm@totalcar.hu címre. Egy levélben egy tuningot. A kép legyen 512*384 pixel méretű, vagy ennél nagyobb, de 4:3 oldalarányú. A formátum JPEG, az XL kép maximális fájlmérete 512 000 Byte. Helyezd el rajta a hvtm.hu feliratot Hyperion Sunset betűtípussal. A levél tárgyába írd be a regisztrált tunerneved és az autód nevét, a levélbe pedig pár mondatot, amit idézhetünk a szalonban.
 • Mikor kapok választ? - Ha nagyon jó a VT-d, vagy nagyon távol áll a hvtm színvonalától, akkor még aznap, vagy pár napon belül. Ha nem ilyen egyszerű dönteni, akkor a rutinos tunerek nézik meg a képedet, és szavaznak róla, hogy megjelenjen-e. Ezt általában hetente egy-két alkalommal történik, így a válaszra is egy héten belül számíthatsz. Tíz napon belül semmiképpen ne küldd újra a VT-det, ha addig nem kapsz választ.
 • Mi alapján megy a válogatás? - Olvasd el az impresszumunkat!
 • Mi a helyzet a beküldött képek szerzői jogával? - Olvasd el az szerzői jogi nyilatkozatunkat!
 • Mit nem szabad? - Ne küldd be más VT-jét sajátként. Nagy a web, tele van virtuáltuning oldalakkal, de elég sok látogatója van a hvtm-nek, hogy észrevegyék a lopott VT-ket. Amit egyvalaki megtalált, azt más is megtalálta. Gyanús esetben úgyis el fogjuk kérni a kép eredetijét, sőt, akár a képszerkesztő natív állományát is (.xcf, .psd). Egyszer lehet próbálkozni, a visszaesésnek esélye sincs, mert többet nem állunk szóba rajtakapott tolvajjal.
 • Mi az az XL kép? - Ha úgy érzed, hogy a VT-det jó minőségű, és érdemes nagyobb méretben is megnézni, akkor beküldheted a normálnál nagyobb méretben 4:3 oldalarányban is (pl 800*600, 1024*768, 1280*960, 1600*1200 stb.). Az XL kép fájlmérete ne haladja meg a 512&npsp000 Byte-ot, ha szükséges vegyél vissza a jpeg-minőségbol pár %-ot. Az XL képeket alaposabban szűrjük, csak a tényleg jók számára van tárhelyünk. Ha XL-t és a normált (512*384) is küldesz mindegyik pontosan ugyanazt ábrázolja, tehát a normált is abból a képből kicsinyítsd le, amibol az XL-t elmentetted.
 • Mi az a postolás? - Ha egyenletesen jó minőségben és elég gyakran küldesz képeket, akkor kaphatsz egy hozzáférést egy webes felülethez, amelyen keresztül feltöltheted a képeidet. Ezek sem kerülnek fel automatikusan, de a hvtm szerkesztését megkönnyíted.
 • Mi az a pályázat? - Tématikus VT-verseny, régebben havi rendszerességgel írtuk ki, mostanában évente 4-6 alkalommal. A részletes szabályokat a pályázat rovatban találod meg.
 • Ki az az anonim pályázó? - A pályázaton indított VT-k az eredményhirdetésig névtelenül jelennek meg, ezek futnak az anonim pályázó tunernév alatt. Az anonimitás miatt fontos, hogy a pályamunkára se kerüljenek olyan feliratok, grafikák, amelyből a tuner kiléte megállapítható.
 • Kik pontozzák le a pályázatokat? - A pályázaton résztvevő tunerek és meghívott pontozók, akik részben a hvtm tapasztalt tunerei közül kerülnek ki, részben autós újságírók, vagy valamilyen módon kötődnek a pályázat témájához. A pályázók is saját VT-jükre nem adhatnak pontot.
 • Mikor érdemes, és mikor nem eredetit tenni a képre? - Az egyik eset, ha a VT alanya nem túl ismert (veterán vagy nagyon új még, ritka autó vagy prototípus.) A másik, ha nagyon finoman, óvatosan változtatod meg az autót, és fotóminőségben tuningolsz. Ekkor a laikusok észre sem veszik a VT-t, az eredeti nélkül. Sokszor még azzal együtt sem.
 • Mikor jelenik meg a beküldött képem? - Általában a beküldést követő hét valamelyik hétköznapján. Ha nagyon sok a beküldött kép vagy ha nagyon kevés, akkor csúszhat. Ha pedig véletlenül sikerül valami napi témához kapcsolódni vele, akkor ennél hamarabb is megjelenhet. A pályázatra utolsó nap küldött (és el is fogadott) képek pedig mindig a következő napokban kerülnek fel, miattuk is lehetnek csúszások más képeknél.

Challenge, OVTV

 • Mi az a kihívás™? - Itt a hvtm-en így nevezzük el azt a fajta VT-versenyt, amikor egy megadott alapképet kell átalakítani minden versenyzőnek.
 • Mi az az OVTV? - Online Virtuáltuning Verseny. Ez is egy kihívás, csak kevesebb idő - általában 2-3 óra, vagy maximum egy nap - áll a tunerek rendelkezésére a VT elkészítésére. Amit a továbbiakban a kihívásról írunk, az az OVTV-re is vonatkozik - az időpontok kivételével. Szintén hvtm-es találmány, bár az elnevezést mások is átvették.
 • Mikor vannak, meddig tartanak? - A kihívást általában hétfőn indítjuk, és vasárnap éjfélig lehet beküldeni a kész VT-ket, de lehetnek egyhetesnél hosszbb vagy rövidebb versenyek is. Az OVTV-k általában pénteken 19:30-tól 22:30-ig zajlanak. Időpontmódosítás előfordulhat, figyeljétek a kirakatot és a kihívás topikját!
 • Ki indulhat ezeken a versenyeken? - A hvtm.hu regisztrált tunerei, vagyis olyan felhasználók, akiknek jelent már meg képük nálunk, vagy legalábbis beküldték, és meg fog jelenni.
 • Hogyan kell beküldeni a kész VT-t kihívásra? - A hvtm.hu tunerei a bejelentkezés után a hvtm info boxban megtalálják a kihívás feltöltés linkjét, de a kihívás rovatból is a feltöltéshez jutnak, azoktól a kihívásoktól, amelyek feltöltési szakaszban vannak.
 • Milyen szabályai vannak a kihívásnak? - Az általános szabályokat a kihívás rovatban a lap tetején találhatók. Az egyes versenyekre vonatkozó speciális szabályok a konkrét kihívások leírásában olvashatók.
 • Hogyan zajlik le a kihívás? - Kiírás: a hvtm frissítéskor jelenik meg. Beküldési időszak: ezalatt a VT-ket senki nem látja, csak a beküldött képek számát. Első ellenőrzés: ekkor már bárki láthatja a VT-ket. A hvtm szerkesztői megnézik, hogy szabályosak-e a képek, és kizárják a szabálytalanokat. Pontozási időszak: a pontozásra jogosultak értékelhetik a VT-ket. Második ellenőrzési időszak: Ha időközben felmerült valamilyen szabálytalanság valamelyik VT-vel kapcsolatban, akkor újabb kizárás következik. Óvást kizárólag emailben fogadunk el! Eredményhirdetés: következő frissítéskor megjelenik a végeredmény.
 • Mit jelent az, hogy értékelésnél fix összegu pontot kell kiosztani? - Az jelenti, hogy a versenyző VT-k között kell egy bizonyos összegű pontot elosztani. Természetesen nem kell fejben számolgatni, a webes felület ezt megteszi a pontozó helyett.
 • Miért kap pontlevonást az a versenyző, aki nem pontoz? - Mert ha a többiektől ő úgy kap pontokat, hogy a vetélytársak a sajátjuknak nem tudnak adni, ő viszont nem pontoz, akkor tisztességtelen előnyhöz jut velük szemben. A 10 pont viszont valójában inkább 5, mivel ha pontozott volna, akkor átlagosan 5 pontot ad minden vetélytársának, miközben magának 0-t. Remélhetőleg ez még így is ad egy plusz motivációt a pontozásra.
 • Miért nem ajánlott VT-alkatrészeket használni? - Más VT-jérol alkatrészt leszedni lopás, az ilyen képeket nem toleráljuk a hvtm-en, ez kihívásban pedig is szabálytalan. Saját VT-ről elvileg lehetne kölcsönözni, de a kihívás anonim, így nem lehet tudni, hogy mi a saját. Másrészt a új autókat, új VT-ket várunk, nem pedig újrafeldolgozást.

Forum

 • Nem sikerül a regisztrácio, mit tegyek? - Írj egy mailt a szerkesztőnek, ő segít megoldani problémát.
 • Miért kell regisztráció után várakozni? - Ha 24 óra múlva már nem fontos, hogy leírd a véleményed, akkor nem volt igazán fontos egy nappal korábban sem.
 • Hol kezdjem a fórumozást? - Legjobb, ha rögtön az egyéb » bemutatkozás topikba írsz pár szót magadról. Nem kellenek személyes adatok, elég, ha a VT-re koncentrálsz.
 • Mit kell tudni a kommentek szerkesztéséről? - A következő formázások használhatók: <b></b>, <i></i>, <u></u>, <s></s>. Sortörés van, képbeszúrás nincs. A leggyakoribb smiley-kat képpé alakítjuk. A http:// kezdetű szavakból link lesz. (Szónak számít, ami előtt és mögött szóköz vagy sortörés áll.) Linkbeszúráshoz, formázáshoz használd a beviteli mező feletti gombokat. Ha szöveget formázol, vagy linket szúrtál be, ajánlott a kommentet előnézetben megnézni.
 • Mire való a könyvjelzo a fórumban? - A hvtm fórum összevont nézetében a kommentelők nevétol jobbra telálhatsz egy könyvjelző linket. Ha rákattintasz, akkor "itt a könyvjelző" felirat lesz belőle, és a fórum fejlécén megjelenik egy "Hol is tartottam?" feliratú link, amelyről bármikor eljuthatsz a megjelölt hozzászóláshoz. Használatával nem maradsz le egyetlen hozzászólásról sem.
 • Miért nem tudom pontozni a képeket? - Az hvtm pontozási rendszere nem anonim közvéleménykutatás. Az egymást - személyesen vagy a fórumról - már valamennyire ismerő tunerek, felhasználók, meghívott szakértők pontozhatják a képeket.
 • Pontozni szeretnék, mit tegyek? - Három módon kaphatsz hozzáférést a pontozáshoz: kapcsolódj be a társalgásba, írj használható szöveges értékeléseket a kocsikhoz, - a kommentben a pontértékedet is leírhatod. Vagy gyere el hvtm-találkozóra, hogy megismerjünk, és kíváncsivá váljunk az értékelésedre. A legjobb viszont, ha vérprofi képeket küldesz be, hamarosan a pontozást is megkezdheted.
 • Hogy is van ez a sakál-skála? - Sakál = 5 pont, Király = 4 pont, Sirály = 3 pont, Silány = 2 pont, Gagyi = 1 pont.
 • Milyen témakörök vannak a fórumban? - Autók, műhely, pályázat, kihívás, tesztpálya, egyéb.

Test track

 • Mi az a tesztpálya? - A tesztpálya rovat lehetőséget ad kezdő, vagy elfogadott képpel nem rendelkező felhasználóknak a virtuális tuningjuk megjelenítésére a hvtm-en.
 • Kik tölthetek fel képeket a tesztpályára? - A tesztpályára a hvtm.hu regisztrált felhasználói tölthetnek fel, de tunerek is használhatják pl. az el nem fogadott képük megmutatására.
 • Milyen képeket tölthetek fel ide? - Saját virtuáltuningokat fogadunk el. Jöhetnek azok a képek is, amelyeket nem fogadtunk el a szalonba. Csak normál méretű képet lehet feltölteni, de a leírásban linkelhető a máshol lévő XL. A képekre lehetőleg NE tegyél hvtm.hu feliratot, logót!
 • Itt minden kép szűrés nélkül megjelenhet? - Nem. Csak virtuáltuningok, csak nem lopott képek, és minimális minőségi követelményeknek is meg kell felelni. Ha mégis tettél rá hvtm-hu feliratot, akkor még jobbnak kell lennie, hogy elfogadjuk.
 • Kik mondják meg, melyik kép jelenhet meg? - A hvtm.hu haladó tunerei.
 • Mikor jelenik meg a tesztpályára feltöltött kép? - Ha senki nem utasítja el, akkor a beküldés után 12 órával megjelenik a kép. Ha nagyon jó a kép, a haladó tunerek hamarabb is engedélyezhetik a megjelenést.

gadgets

forum


A topic only in English